Czekaj...
A mosógépem egy csütörtökön adta meg magát. Pontosan a centrifuga végén, amikor a legjobban pörgött, jött egy olyan hang, mint amikor egy macskát próbálnak bedugni egy porszívóba. Aztán csend. Mély, bűzös csend. Kinyitottam, és a ruhák úgy áztak a dobban, mintha a Dunából halásztam volna ki őket. Szépen sorban kivettem mindent, kicsavartam kézzel, és felakasztottam a fürdőszobában. Közben már számoltam is a fejemben. Egy új gép – a legolcsóbb is – legalább 80-90 ezer forint. A számlámon éppen 112 ezer volt. A hónap közepe. Még két hét a fizetésig.
Az este nyolc óra lehetett, amikor leültem a laptop elé, hogy körülnézzek, van-e valami akció. A mosógépárakat böngészve véletlenül rákattintottam egy felugró ablakra. Tudod, az a tipikus, amit normál esetben azonnal becsuk az ember. Valami kaszinó reklám volt, tele piros gombokkal. Már nyomtam is volna a kis X-et a sarokban, amikor megláttam a szót: "regisztráció". Nem pénz, nem befizetés. Csak egy regisztráció. Egy bónusz járt érte, ingyen pörgetések formájában. Gondoltam, mi a francot veszíthetek? Tíz perc, aztán megyek tovább.
Rákerestem a pontos címre. vavada register – ez volt a link, amire kattintottam. Az oldal letisztult volt, meglepően. Nem olyan, amilyennek elképzeltem egy online kaszinót. Kérték az emailcímem, egy felhasználónevet, meg egy jelszót. Semmi extra. Aztán egy megerősítő link a postaládámba. Katt. Kész. A regisztráció nem tartott tovább három percnél. És tényleg kaptam érte 50 ingyen pörgetést. Semmit nem fizettem be. Nulla forint.
A pörgetéseket egy konkrét játékra adták. Valami dzsungeles témájú cucc volt, majmokkal és banánokkal. Nem tetszett különösebben, de hát minek válogasson az ember, ha ingyen van? Elkezdtem pörgetni. Az első tíz: semmi. A második tíz: két-három apró nyeremény, összesen olyan 400 forint értékben. A harmadik tíz: egy bónuszjáték, ahol választhattam három kincsesláda közül. Az első üres volt. A második: 1200 forint. A harmadik: 3400 forint. Már itt tartottam vagy 5000 forintnál, de eszem ágában sem volt kivenni, mert nem is tudtam volna – ez bónuszpénz volt, nem a sajátom.
Aztán jött a negyvenedik pörgetés. A gép elkezdett villogni. A majmok összeértek, a banánok sorba rendeződtek, és valami extra kör indult. Ebben a körben minden nyeremény háromszorosát kaptam. Nem értettem pontosan, hogyan működik, de néztem, ahogy a szám a sarokban egyre nagyobb lesz. 2000. 6000. 12.000. A végén, mire a pörgetések elfogytak, a számlámon 31.200 forint volt. Mindezt úgy, hogy egyetlen fillért sem fizettem be. A vavada register bónusza ezt adta. Ingyen. A semmiből.
Itt jött a nehéz rész. A szabályok szerint ezt a bónuszpénzt át kellett forgatnom, mielőtt kifizethetem. A pontos összeget nem értettem, de láttam egy mérőt, ami mutatta, mennyi hiányzik. Kb. 150.000 forintnyi tétet kellett még megtennem. Ezt már nem lehetett ingyenpörgetésekkel. Itt jött a pillanat, amikor döntenem kellett: befizetek a saját pénzemből, vagy otthagyom az egészet? A mosógépem ott ázott a fürdőszobában. A fizetésem két hét múlva. A számlámon ott volt a 112 ezer forint, amit nem akartam elveszíteni.
Mégis befizettem 5000 forintot. A legkisebb összeget, amivel lehetett. Azt mondtam magamban: "Ha elmegy, elmegy. Legalább megpróbáltam." És elkezdtem játszani. Nem nagy tétekkel. Negyven-ötven forintos pörgetésekkel. Lassan, óvatosan. Két órán át ültem a gép előtt, néztem a mérőt, ahogy egyre közelebb kerül a célhoz. A saját pénzemből már csak 2000 forint maradt, amikor a mérő elérte a 100%-ot. A bónuszpénz kifizethetővé vált. A számlámon 28.700 forint volt. Nem a 31.200, mert közben vesztettem is. De így is több, mint amit befizettem.
Kivettem az egészet. A vavada register folyamata olyan sima volt, hogy szinte megijedtem. Bankkártyára kértem, és másnap reggelre a számlámon volt a pénz. A 28.700 forint a 11.200 forintos befizetésemmel együtt (az 5000 plusz a nyeremény egy része) – összesen 39.900 forintot utaltam ki. Nem 80 ezret, nem 90-et. De a mosógépem árából ez már fedezett valamennyit. A maradékot kiegészítettem a fizetésemből, és vettem egy használt, de jó állapotú gépet egy háztartási boltból. Tizenhatezerért.
A mosógép azóta is kifogástalanul működik. A ruháim tiszták, a fürdőszobámban nincsenek vizes ruhák lógatva. És minden alkalommal, amikor bekapcsolom, eszembe jut az a három perc, amit a vavada register oldalán töltöttem. Nem azért, mert azt hinném, ez egy üzleti modell. Hanem mert emlékeztet arra, hogy néha a legjobb döntések a leggyorsabbak. Belevágtam, mert nem volt veszítenivalóm. És nyertem egy mosógépet. Szó szerint.
Azóta nem regisztráltam sehova. Nem játszom, nem keresem a szerencsét. De azt a három percet soha nem bántam meg.